O vacanță culturală la mare…

Iubitul meu cu ochi căprui mi-a promis un weekend de vis. Dacă nu-l cunoașteți încă, nu-i nimic. Avem timp să ne cunoaștem. Ce trebuie menționat acum e că iubitul meu e fecioară, horoscopic vorbind. Fecioară, fecioară, adică megaordonat și tipicar.

-Mergem la mare, draga mea! Am rezervat deja camerele la Hotelul Aurora Mamaia.

-Ai înnebunit? E început de aprilie și nici bine n-am scăpat de zăpadă. Ce să facem la mare primăvara?

El mă privi cu multă îngăduință, știind că nu-mi place planificarea făcută de altcineva în viața mea, și-mi oferi o garanție liniștitoare:

– Va fi bine! Promit!

Și uite așa ne-am pornit în zi cu soare să ne bucurăm de mare. A venit primăvara în acest weekend, la propriu, iar această schimbare se simte în aer și în fiecare celulă a corpului meu. Ne-am cazat rapid la hotelul din Mamaia și mi-a atras atenția piscina generoasă din fața hotelului care în lunile de vară cred că este irezistibilă. Vară, vară…

7BB8C4A9-CE2F-40B2-A9ED-52B7A5AA7C02.jpg

Prietenul meu avea însă un plan interesant pentru noi, la care drept să spun nu m-am gândit: să facem turul Constanței și să-i descoperim frumusețile turistice pas cu pas, în extrasezon, fără turiști agitați sau gură cască plictisiți. Minunată idee!

Am pornit de dimineață la drum și pentru că hotelul este situat în partea de nord a stațiunii Mamaia am ajuns repede în Constanța, unul dintre cele mai vechi orașe cu o  istorie de peste 2500 de ani din România. Am vizitat orașul acesta de multe ori în viața mea, de fiecare dată vara ca turist estival și mi-a plăcut felul lui aerisit de dezvoltare urbană, cu bulevarde largi și piețe largi în contrapondere cu un trecut istoric încărcat de spiritualitate și multiculturalitate.

250px-Statuia_lui_Ovidiu_-_Constanta
sursa: wikipedia

 

 

Prima oprire: Piața Ovidiu, ce poartă numele marelui poet roman Ovidiu și unde tronează statuia acestuia, realizată în anul 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari, chiar în fața clădirii vechi a Primăriei Municipiului Constanța și care astăzi găzduiește Muzeul Național de Istorie și Arheologie. 

 

 

 

Statuia se află pe un soclu de marmură albă, pe care este scris:

Sub astă piatră zace Ovidiu cântărețul
Iubirilor gingașe răpus de al său talent.                                                                                 O, tu ce treci pe aicea și dacă ai iubit vreodată                                                                     Te roagă pentru dânsul sa-i fie somnul lin.”

Am vizitat apoi Edificiul roman cu mozaic, amplasat în această piață. Monumentalul edificiu cu peste 2.000 m pătrați de mozaic a fost înălțat în secolul al IV-lea, probabil sub împăratul Constantin cel Mare, din care se mai păstrează azi circa 700 metri pătrați. 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Deja gustul de frumos trezit din adormire am vrut să revăd Muzeu de artă din Constanța, unul dintre cele mai frumoase spații culturale de la malul mării. Mi-a atras atenția conceptul lor de artă văzută rapid sau în traducere liberă au o expoziție cu 10 lucrări reprezentative care poate fi admirată în cel mult 30 minute. Ușor tristă această adaptare la stilul vieții contemporane fast food, fast go, fast art… Operele selectate de muzeografi sunt ale pictorilor români celebri Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady.

Meleagurile dobrogene și marea au fost surse de inspirație creativă pentru pictorii români și e o încântare de fiecare dată orice vizită la muzeul de artă constănțean. Am ieșit de acolo zâmbind fericită și trebuie să recunosc că într-o clădire modernă cu multă lumină naturală, operele clasice au o altă vibrație.

Muzeul-de-arta-din-orasul-Constanta

Am luat-o agale pe jos spre Moscheea Carol I, principalul edificiu de cult musulman din țară și unul dintre cele mai frumoase monumente arhitectonice constănțene. Lucrările de ridicare a clădirii au început în 1910, la inițiativa regelui Carol, motiv pentru care edificiul îi poartă numele și au fost încheiate în anul 1913.

Moscheea_Carol_I_-_vedere_laterala
sursa: Postoiu Roxana

Moscheea are o interesantă pictură murală și un faimos covor oriental, primit ca donație din partea Turciei. Acesta provine din insula Ada Kaleh și are o vechime de peste 200 de ani. Se poate urca pe scări până în vârful său de unde perspectiva asupra orașului este fantastică.

52fbd0c8-0239-4c1f-96fd-b814f9d929dc
sursa: lettera 43

Ne-am continuat aventura, coborând pe faleza portului Constanța, unde am putut admira Farul Genovez, un monument cu o înălțime de 16 metri, formă octogonală și construit din blocuri de piatră naturală, cioplită pe toate fețele.

Farul se continua cu o cupola metalică cu opt geamuri din care era proiectata lumina. La randul sau, varful cupolei este decorat cu elemente care indica punctele cardinale. În interior se află o scară în formă de spirală, cu 53 de trepte, care ne conduce către cupola metalică. Forma octogonală este cea care îi oferă farului o nota de unicitate, făcându-l să fie o construcție orginală.

Farul_Genovez_Constanta.png
Farul îi călăuzea pe marinari cu ajutorul luminii sale albe care se înălța la 21 de metri deasupra mării și avea o vizibilitate de circa 5 kilometri în larg. Chiar dacă în1905  a fost înlocuit cu un far modern a rămas unul dintre cele mai cunoscute și mai vizitate obiective turistice din Constanța.

Faleza Constanței îmi evocă atâtea amintiri frumoase, însă azi m-a deprimat din cauza ruinei în care a ajuns Cazinoul Constanței. Păstrez însă multe fotografii cu el din anii săi de strălucire și-mi doresc să se găsească soluții administrative rapide pentru salvarea sa. E o bijuterie arhitectonică de patrimoniu ce nu poate fi lăsată de izbeliște!

1024px-Cazinoul_din_Constanta_la_rasarit_HDR.jpg

Și pentru că orice poveste la țărmul românesc al mării se leagă indisolubil de Marea Neagră, vă mai spun doar că frumusețea ei este aceeași chiar și primăvara, când vântul suflă cu putere și aerul e răcoros. Ne-am întors pe înserat la hotelul nostru ospitalier și pot să spun, după această zi minunată că a fost mai mult decât binele promis de prietenul meu

Plaja-2-Papuci-Furtuna-5-of-43
sursa foto Cătălin Schipor

A fost o experiență inedită pentru că am descoperit că o vizită la Marea Neagră poate fi mai mult decât o bălăceală și stat la bronzat pe nisipul fierbinte. Din fericire Constanța este un oraș multicultural, plin de obiective turistice ce merită văzute în orice anotimp în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi.

Sper să ne revedem curând…

Voichita Ioana Bondor

  • acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018

sigla-logo-aurora

Reclame

Autor: voichiţa bondor

cuvintele vindecă, cuvintele mângâie, cuvintele fixează în clipă efemeritatea gândurilor şi emoţiilor...

Un gând despre „O vacanță culturală la mare…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s