Străzile vieții mele…

Unele străzi din viața mea sunt perfecte, precum strada Mihail Kogălniceanu din Clujul meu natal, cu  biserica reformată de secol XV de la capatul ei, unde am ascultat primele concerte de orgă, cu liceul meu fitzos la mijloc, cu impresionanta clădire a UBB-ul și Biblioteca Academiei, biblioteca tinereții mele unde fugeam de la liceu pentru a citi filosofie. Ce vremuri! Îmi sunt dragi teii mari din fața universității care miroseau atât de intens în mai-iunie când începeau examenele….

După venirea mea la București am străbătut la pas străduțe multe și de fiecare dată descopăr cornișe, balustrade, detalii ale unor case care mă emoționează și mă transpun pentru câteva clipe într-o altă dimensiune. Dar, de fiecare dată privind dincolo de aceste detalii descopăr alte 2-3 case în ruină, multă mizerie și neglijență umană și îmi trec visările. Nu știu cum să evadez mai repede de pe unele străzi ale vechiului București!

De doi ani lucrez pe o stradă în vechiul cartier evreiesc al Bucureștiului și mă plimb pe străduțele sale mici și întortocheate în fiecare zi. Farmecul lor de vechi este de necontestat și mă trezesc de multe ori fotografiind case sau doar plante cocoțate fără griji pe pereții vechi de sute de ani.

43536248_1865014890241120_3537255762709446656_o
sursa: arhiva personală

La fel de des însă m-am întrebat de ce unele case, adevărate bijuterii arhitectonice sunt lăsate de izbeliște, locuite de etnici care-și atârnă hainele pe firidele fin sculptate de meșteri pricepuți și nu înțeleg. Pentru mine nepăsarea asta, indiferent de scuzele găsite, față de lipsa de protejate a caselor monument istoric din acest cartier vechi este de neînțeles.

Potențialul acestui cartier este fantastic, fiind la doi pași de P-ța Unirii și de centrul vechi, dar de doi ani de zile nu văd decât un regres al zonei și o degardare a vechilor case istorice care cer disperate o intervenție. Mi-ar plăcea să văd fiecare casă pusă în valoare și refăcută, terase și cafenele pe străduțele sale mici, vechile prăvălii ale evreilor renăscute în diverse alte forme moderne. Zona are un potențial cultural și turistic real, dar nu știu de ce nimeni nu-l vede. Nu sunt naivă, cred că interesele sunt altele ca-n orice poveste de pe dâmbovița.

Pe strada unde lucrez de câteva luni se construiește un bloc în spatele unei clădiri monument istoric. Un exemplu de neadecvare urbanistică clară. Pe trei etaje blocul a crescut rapid în vara aceasta, fără nicio legătură că minunata casă veche din față, pe lângă ar trebui să aibe și intrarea de acces. M-am tot întrebat cine a putut autoriza așa ceva și dacă au primit avizul Direcției de Cultură a Muncipiului București? La cât de repede s-au mișcat, nu am niciun dubiu că nimic nu le-a stat în cale. Speram totuși ca minunata casă istorică din față să fie reabilitată în forma sa istorică și să acopere măcar parțial urâțenia de bloc din spatele său. Azi am aflat că sunt o veșnică naivă: minunata casă istorică era „consolidată” și peste ea se va construi un imobil de locuințe semicolective cu 3 etaje, cel puțin așa scria pe planul de identificare a investiției de pe șantierul de construcții. Realitatea e dureroasă și nu-mi rămâne decât să sper că legalitatea va fi respectată.

44169192_244027319599776_859519721542778880_n.jpg
sursa: arhiva personală

De exemplu, această stradă centrală a Bucureștiului, încărcată de istorie și cu minunate case vechi ce amintesc de perioada interbelică ar trebui să fie regândită în sensul păstrării caracterul său istoric.

Din punctul meu de vedere soluția ar fi destul de simplă dacă cei ce construiesc în zone istorice ar apela la profesioniști și anume la un birou de arhitectură a cărui personal este specializat în documentații urbanistice.  AIA Proiect este membru activ înregistrat în RUR- Registrul Urbaniștilor din România și sunt experții cei mai potriviți.

sigla-AIA-2016.jpg

Strada mea este una ce merită o atenție specială și e nevoie de o perspectivă urbanistică dincolo de interesul particular al unui proprietar de casă care își dorește un bloc într-o zonă de case. De aceea cred că AIA Proiect este soluția pentru astfel de situații complexe ce necesită Planuri Urbanistice de Detaliu, ce stabilesc norme la nivelul unei străzi, piețe sau a unui grup de terenuri și este documentul care specifica condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a construi într-un anume spațiu. Acest PUD-ul  este documentul consultat de comisia de urbanism atunci când este cerut un Certificat de Urbanism  sau o Autorizație de Construire. 

Abia apoi poți începe cu achiziția unui proiect de casă.Iar dacă aveam de a face cu case monument istoric, orice modificare se face numai cu avizarea comisiilor monumentelor din Ministerul Culturii. Chiar dacă pare complicat, dacă apelezi la un birou de proiectare și servicii auxiliare precum AIA Proiect, vei avea parte de o abordare integrală a tuturor acestor servicii de către profesioniștii experți ai acestuia. O stradă istorică trebuie să-și păstreze valențe arhitecturale unice și să fie o bucurie vizuală pentru cei care locuiesc sau doar trec pe aici. O stradă e o poveste…

Și pentru că sunt o visătoare îmi imaginez vechiul cartier evreiesc reamenajat precum străzile Parisului: cu înălțimi medii, păstrându-se elementele vechi de arhitectură și adăugându-se alte detalii moderne care să le încarce de farmec și poveste. Străzi curate și pietruite, cu geamuri mari și mansarde deschise spre cer.

 

Sursă: arhivă personală- Paris

Îmi doresc să cred că acest oraș se poate reinventa, că oamenii vor alege arhitecți profesioniști și că noi toți vom respecta legislația urbanistică în vigoare. Și,  îmi mai doresc ca, în următorii ani, să descopăr strada mea perfectă din București

„I am a dreamer, but I am not the only one” – John Lennon

  • acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 , ediția aniversară de 10 ani.
Reclame

Autor: voichiţa bondor

cuvintele vindecă, cuvintele mângâie, cuvintele fixează în clipă efemeritatea gândurilor şi emoţiilor...

Un gând despre „Străzile vieții mele…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s