Independența financiară este la îndemâna oricui!

Purtătorul de cuvânt al BNR anunța ieri că din anul 2019 va exista un plafon maxim de creditare pentru persoanele fizice, ce nu poate depăși 40% din venitul net. Măsură aceasta preventivă are ca motivare numărul mare de restanțe înregistrate la creditele mici luate de persoanele fizice. Concluzia mea este una simplă: oamenii care nu-și permit să se împrumute de la bănci o fac pentru a-și acoperi cheltuieli de consum.

Soluția este un program de educație financiară a populație, chiar de la vârste fragede. Un astfel de program există în România și se numește Școala de Bani. Este un program propus și dezvolat de BCR și are ca principale obiective: asigurarea de independență financiară pentru orice persoană interesată, educarea tinerei generații dar și a adulților în spiritul economisirii banilor și în defavoarea consumului excesiv. Programul propune diverse cursuri și tutoriale care să te învețe cum să faci bani și să nu mai depinzi financiar de familie sau de un salariu fix.

SDB2

Cu sprijinul lor, dar și pe baza experienței mele de viață de familie monoparentală, vă propun un ghid de obținere a independenței financiară aplicabil în orice familie cu venituri medii și diverse cheltuieli.

10 Pași pentru a deveni independent financiar:

#ține o evidență a bugetului personal pe veniturilor și cheltuielilor;

Chiar dacă implică un consum de timp semnificativ, vei constata în timp că vei deveni mai disciplinat/ă în ceea ce privește cheltuielile și vei știi în orice moment câti bani mai ai și ce trebuie să faci cu ei. Vei evita situațiile de derută totală, de genul „Pe ce s-au dus banii mei? ” și nu vei intra în situații neplăcute de criză financiară.

#cumpără anumite produse în cantități mari;

Produsele de larg consum de tipul detergentului de haine, hârtie igienică sau chiar apa îmbuteliată sunt mult mai ieftine dacă le cumpărați în cantități mari și veți mai economisi și timpul pierdut pentru mersul la cumpărături. Eu îmi rezerv o zi pe lună pentru achiziția acestui tip de produse.

#cumpără produse alimentare doar cât consumi zilnic;

Nu cumpără produse alimentare doar să fie luate. Dacă cumpărați prea multe odată, în cel mai bun caz vor ajunge să se învechească în frigider și apoi vor expira. Evitați risipa alimentară dacă vă stabiliți un meniu zilnic echilibrat și apoi faceți cumpărăturile și economisiți bani.

#alege să cumperi doar ce ai nevoie;

Dacă faci cumpărături de plictiseală sau haotic, te vei trezi cumpărând lucruri de care chiar nu aveți nevoie, din cauza marketingului prodului sau reducelor aplicate. Sfatul meu este să-ți stabilești de acasă o listă de produse pe care trebuie să le achiziționezi și să te ții de aceasta.

#cumpără doar produse de calitate;

Chiar dacă pare ciudat produsele de calitate au o viață de funcționare mai lungă și te ajută să economisești pe termen lung. Trebuie doar să renunți la achiziții rapide și ieftine, utile pe termen scurt și să schimbi perspectiva.

#concepeți un plan de criză pentru situații dificile;

Nimeni nu-și dorește să ajungă într-o astfel de situație, dar trebuie să fii pregătit pentru orice situație și să ai niște economii de rezervă pentru a te salva în criză.

#stabilește-ți un procent din salariul tău lunar pentru economisire;

Ca să nu uităm de componenta de economisire, cel mai bine e să pui deoparte un procent din venitul tău zilnic. Un procentaj de 10% din venituri, economiți lunar nu vor conta prea mult, dar adunați în timp vor face diferența.

#banii destinați consumului distribuie-l zilnic

Tot ce înseamnă consum zilnic distribuiți-l pe zile astfel încît să aveți o limită maximă de consum pe care să nu o depășeșeti, dar nici să nu ți se termine banii până la următorul salariu.

#gătește mâncare pentru familie

Orice gospodină știe acest adevăr: e mult mai ieftin să hrănești o familie cu mâncare gătită decât să cumperi alimente pregătite de la supermarket sau să mănânci la restaurant. Unde mai pui că e și mai sănătos!

#nu face împrumuturi bancare dacă nu poți economisi

Chiar dacă ofertele de împrumut te atrag și par a fi soluția salvatoare pentru anumite proiecte, nu lua niciun împrumut bancar/nebancar dacă nu ai nicio posibilitate reală de economisire.

SDB1

Soluția independenței financiare este la noi, cu condiția să învățăm să ne gestionăm responsabil bugetul personal!

Voichita Ioana Bondor

  • acest articol că acesta a fost scris pentru SuperBlog 2018, ediția aniversară de 10 ani.
Reclame

Autor: voichiţa bondor

cuvintele vindecă, cuvintele mângâie, cuvintele fixează în clipă efemeritatea gândurilor şi emoţiilor...

Un gând despre „Independența financiară este la îndemâna oricui!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s