Cercul vieții mele se închide în mod firesc

M-am născut în anii ’70 în România comunistă. Am crescut printre blocurile gri ale Clujului și singurele bucurii ale adolescenței mele erau legate de prieteniile firești cu colegii și vecinii de la bloc. Nivelul de trai scăzut, pentru cei mai mulți dintre noi, ne apropia într-un fel pe care astăzi l-am pierdut. 

Când vecinii de vis a vis și-au luat televizor color ne-au chemat pe toți din bloc să ne uităm la singura emisiune de divertisment Albumul duminical. Toate cele zece familii dintr-un bloc muncitoresc la un televizor! Având un statut privilegiat, fiind de aceeași vârstă cu una din fiicele vecinilor, eram chemată mai des duminica pentru desene animate pe casete video. Când am văzut prima data filmul Dirty Dancing la video, m-am îndrăgostit iremediabil de America (și de Patrick Swayze)!

Tot ce venea din America mi se părea fascinant, de la filmele video de contrabandă la muzica celor de la Pink Floyd, Dire Straits, Metallica sau Nirvana. America era în mintea mea țara tuturor posibilităților, locul unde oricine ajunge poate deveni milionar, vedetă sau actor celebru. Această fata morgana a adolescenței mele m-a însoțit în toată perioada acelei perioade gri și reci, ca o speranță de evadare spre o lume mai bună.

Vremea a trecut peste mine, parcă pe repede înainte, visul american a rămas undeva pierdut în adolescență și mare mi-a fost surpriză să descopăr că atracția visului american are efect și asupra generației Z de azi. Adolescentul meu este la fel de fascinat de muzica americană, de filmele și serialele americane de azi, precum eram și eu acum 25 de ani! La aceste elemente comune se mai adaugă atracția lui pentru clădirile mari ale New-Yorkului unde și-ar dori să locuiască sau pentru a descoperi ceva la fel de revoluționar precum mașina electrică a lui Elon Musk. Visul lui e să descopere ceva excepțional și e convins că nu poate face acest lucru decât în America.

„America are ceva serios, spune el. Îți dă sentimentul că poți realiza orice. Noi suntem o glumă prin comparație!”

După prima reacție firească de a spune că e imposibil (din motive financiare), mi-am dat seamă că visul lui merită apreciat și susținut. Vorbește o engleză conversațională bună, are un coeficient de inteligență peste medie și un abordare out of the box a oricăror probleme. Nu a fost niciodată un student model, dar unul cu potențial infinit de dezvoltare cu siguranță este.

După câteva prospectări pot spune că am găsit soluția perfectă pentru el. Poate descoperi America în următoarea vacanță de vară, fără să-și întrerupă studiile de aici din România prin programul Word and Travel Vacanțe Speciale  coordonat de CND TURISM.

new-york-2.jpg

Pentru că știu că mintea lui funcționează analitic, i-am făcut o listă cu câteva avantaje Work and Travel, care-l vor convinge:

  1. Poți să-ți alegi orașele din America pe care vrei să le vizitezi și să combini munca cu vizitarea locurilor preferate din America. Poți să descoperi Las Vegasul și să te bucuri de extravaganța sa, cel puțin pentru o zi și o noapte.

las-vegas2. Ai posibilitatea de a descoperiri cultura americană la ea acasă, ceea ce este o experiență ce nu se poate comparată cu nimic din ceea ce citești sau vezi la televizor. Poți înțelege cultura și tradițiile americane, dincolo de stereotipiile ei comune.

3. Limba engleză se poate îmbunătății considerabil, în mod natural, prin interacțiunea firească cu americanii, la locul de muncă sau în timpul liber.

4. Poți să-ți faci prieteni noi și să te descoperi ca individualitate într-o lume străină și plină de provocări. Cred că e un test interesant la început de drum în viață.

5. Vei avea șansă să descoperi oameni și locuri incredibile, vei avea parte de slujbe potrivite experinței și vârstei tale și vei trăi pe tărâm american suficient cât să-i înțelegi pulsul.

6. Aș adăuga și faptul că ești în situația, pentru prima dată de a te descurca singur, fără familia ta alături și acest lucru va contribui la maturizarea ta.

Vreți să știți cum a reacționat și ce părere a avut studentul? Ca orice tânăr care se află în fața aventurii vieți sale. 🙂 Optimist și dornic de ducă. Răspunsul lui a fost simplu: 

                                          „Când pot să plec?”

Povestea mea se termină cu poza unui tânăr zâmbăreț aflat în vacanța cu Work and Travel. M-a rugat să nu mai scriu atâtea despre el, că nu-i place, dar cu poza a fost de acord să o postez. 

boston
sursa: arhivă personală

Fiul mei trăiește visul american, ceea ce pare acum un cerc al vieții mele care se închide în mod firesc. Un alt mister al vieții…

Voichita Ioana Bondor

 * acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, ediția aniversară de 10 ani

Reclame

Autor: voichiţa bondor

cuvintele vindecă, cuvintele mângâie, cuvintele fixează în clipă efemeritatea gândurilor şi emoţiilor...

Un gând despre „Cercul vieții mele se închide în mod firesc”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s