Cine răspunde de risipa noastră?

Atunci când vorbim de economisirea energiei la nivel național trebuie să știți că sectorul casnic are cea mai mare pondere în consumul de energie finală, aproximativ 33,7% (2015). Asta înseamnă că ceea ce alegem noi să facem, la nivelul fiecărui consumator casnic, chiar contează! Contează pentru bugetul nostru în primul rând, dar și pentru economia națională și pentru planeta noastră comună.

Interesant este faptul că țara noastră are cel mai scăzut consum de energie electrică pe locuitor din UE de 2,6 ori mai mic decat media UE. Dar să nu credeți că acest lucru se datorează gradului de educație a publicul consumator care este econom prin alegere! Consumul mai redus de energie în România este cauzat de sărăcia lucie a celor din mediul rural, care nu-și permite nici măcar lumina de la un bec în casă. Dar situația asta particulară a României nu ne împiedică pe noi, cei mai norocoși, să consumăm energia în mod responsabil. Nu-i așa?

Unele măsuri de reducere a consumului de energie au fost luate la nivelul Uniunii Europeane și s-au concretizat la nivelul statelor membre în strategii și planuri pentru creșterea eficienței energetice. În această categorie aș încadra:

  • măsurile de creștere a eficienței energetice a clădirilor prin anveloparea acestora, astfel încât pierderea de căldură, mai ales în sezonul rece, să fie cât mai mică.
  • clasificarea europeană a aparatelor electrocasnice pe diferite clase energetice, ceea ce permite consumatorului european să aleagă cele mai performante și eficiente aparte electrocasnice de consum casnic

Dar pentru că vorba înțeleaptă din popor „omul sfințește locul” este mereu actuală, revin la ceea ce contează cu adevărat:

alegerea înțeleaptă a fiecăruia dintre noi de a economisi energia electrică consumată acasă sau la birou!

Pentru a vă ajuta să luați cele mai bune decizii de economisire a energiei acasă sau la birou, E.ON au lansat proiectul #EconomiiLaPuterea100, prin care și-au propus să ne prezinte 100 de sfaturi care să ne ajute să economisim energie. Pe canalul lor de YouTube, într-un playlist special, puteți găsi toate aceste sfaturi, împărțite în diverse categorii, ce ne-ar putea interesa pe oricare dintre noi.

Mie una mi-au atras atenția unele soluții de reducere a energiei consumate în bucătărie, soluții pe care recunosc că nu le cunoșteam. De exemplu:

#vase mari pentru ochiurile mari de aragaz

Știați că se pierde 1/3 din energie dacă vasul are doar cu 1 cm mai mic decât ochiul de aragaz pe care se gătește? În toate potrivirea pare să fie cheia succesului.

#ochiurile plitei electrice păstrează temperatura încă 5-10 minute după închidere

Informația este relevantă pentru că economisești 10 minute de consum al energiei. Prin urmare nu aștepți până mâncarea e gată și apoi o iei de pe plită, ci oprești sursa de energie cu 10 minute înainte de momentul final de preparare a mâncării. Simplu și eficient!

#folosirea oalei sub presiune pentru preparatele culinare ce necesită fierbere îndelungată

Cu această investiție mică poți face o economie de până la 30% din energia consumată în varianta clasică.

Mai sunt și alte sfaturi utile pe care deja le aplicam în bucătărie, precum folosirea oalelor cu capac la gătit, clătirea vaselor cu apă rece, utilizare aparatelor de spalat vase sau haine doar atunci când sunt pline și multe altele mai vechi sau mai noi, surprinzătoare sau doar de bun simț. Toate însă merită testate și utilizate zilnic în viața noastră.

Până la urmă răspunsul la întrebarea mea este unul destul de simplu: de noi înșine depinde să luam deciziile înțelepte de consum inteligent a energiei.

Autor: voichiţa bondor

cuvintele vindecă, cuvintele mângâie, cuvintele fixează în clipă efemeritatea gândurilor şi emoţiilor...

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s